Soferii risca suspendarea inmatricularii dupa 90 zile de la achizitie!

  • Ce inseamna “suspendare a inmatricularii”?
  • Ce obligatii are organul fiscal?
  • Cand se suspenda inmatricularea?

Din cauza lipsei de centralizare la nivel local a numarului de instrainari si achizitionari de autovehicule si a unei baze de date comune intre organele fiscale si directiile de inmatriculare/inregistrare/radiere a mijloacelor de transport (politie), statul se confrunta pana acum cu numeroase situatii in care, dupa achizitionarea unui autovehicul, cumparatorul nu inregistra pe numele propriu bunul, nici fiscal, nici la serviciul de inmatriculari.

De aici pana la amenzi de circulatie primite de fostii proprietari, sanctiuni pentru lipsa rovignetei, contestate in instanta, timp pierdut cu procese si bani cheltuiti degeaba, nu a mai fost decat un pas.

Ce inseamna “suspendare a inmatricularii”?
Odata cu noile reglementari aprobate la jumatatea lunii august prin OG 14/2017, s-a introdus in Codul Rutier o noua notiune, aceea de “suspendare a inmatricularii”.

Pana in prezent, codul rutier prevedea ca noul proprietar al unui autovehicul este obligat sa il inmatriculeze (la politie) in termen de 30 zile de la achizitie, iar fostul proprietar sa faca mentiunea, in scris, in certificatul de inmatriculare, a datei instrainarii.

Insa cum organele fiscale nu transmiteau data instrainarii/achizitiei unui autovehicul catre politie, nu se putea evidentia clar data de la care incepea sa curga termenul de 30 de zile. Mai mult, pana in prezent nu existau nici sanctiuni aplicabile proprietarilor care nu inmatriculau autovehiculul in aceste 30 zile.

Ce obligatii are organul fiscal?
In acest sens, noile reglementari care au intrat in vigoare pe 2 septembrie 2017, prevad si faptul ca organul fiscal are obligatia ca in termen de 5 zile lucratoare de la instrainarea unui autovehicul, sa instiinteze acest fapt autoritatilor competente de inmatriculare.

Acestea vor inscrie mentiunea in “Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate “, mijloc de evidenta constituit de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.
Dupa achizitionarea unui autovehicul, noii proprietari vor avea la dispozitie o perioada de maxim 90 zile in care vor fi obligati sa il inmatriculeze.

Cand se suspenda inmatricularea?
Daca acest lucru nu se intampla, inmatricularea autovehicului va fi suspendata de drept de catre politie, iar conducatorii auto surprinsi circuland cu un autovehicul ce are inmatricularea suspendata vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 9 si 20 de puncte si cu retinerea certificatului de inmatriculare.

Masura de suspendare a inmatricularii unui autovehicul va interveni de asemenea si in alta situatie des intalnita, aceea in care inspectia tehnica periodica (ITP) a expirat sau a fost anulata.

Noile reglementari transforma de asemenea si sintagma ”defectiuni tehnice” ale vehiculului in ”deficiente”, clasificate in trei categorii, respectiv minore, majore si periculoase, sanctionate urmand a fi doar cele majore sau periculoase.

,